In Hazerswoude-Dorp, te midden van groene weilanden, ligt een opmerkelijk stukje zee genaamd Tiny Ocean. Dit innovatieve project zou wel eens de oplossing kunnen zijn om op een duurzame manier vis op ons bord te krijgen.
De visserijsector in Nederland staat voor grote uitdagingen. Europese regels, klimaatverandering en visbestandsverstoring vormen obstakels voor traditionele visserijmethoden.
Zeebioloog Michaël Laterveer introduceert het concept van Tiny Ocean als de toekomst van visserij. Met zijn mini-zee, waar 6000 liter zeewater circulair wordt gebruikt, probeert hij de duurzaamheid van viskweek te bewijzen.
In de vier waterbassins van Hazerswoude-Dorp groeien jonge tarbotten op. Deze vorm van kweekvis combineert consumptie met natuurherstel door bij elke verkochte vis een vis terug te geven aan de zee.
Het Tiny Ocean-systeem waarborgt een overlevingspercentage van tachtig procent voor jonge vissen, veel hoger dan traditionele methoden. Met een levende zandbodem en natuurlijke waterkwaliteit circuleert het water honderd procent circulair, zonder gebruik van schadelijke chemicaliën.
Ondanks bewezen resultaten, vereist de productie van vis via Tiny Ocean een nieuwe financiële impuls. Initiator Michaël benadrukt het belang van voortzetting voor een duurzame toekomst en roept op tot steun voor dit innovatieve initiatief.